Gema Jihad

Saturday, December 28, 2013

Apa Beza antara dua Qaedah Usul ini?

بسم الله الرحمن الرحيم
Apa khabar iman? Apa cerita amal?

in sha Allah, semoga meningkat iman, bertambah amal infiniti keberkatan..

Hari ni baca buku usul fiqh, tetiba terbaca satu ayat ni:

ما لايتم الواجب إلا به فهو واجب

dan ayat ni

ما لايتم الوجوب إلا به فليس بواجب

Bagi pelajar syariah, pasti kita akan berjumpa je dengan ayat ni pada mana-mana keadaan, kerana ia adalah ilmu asas untuk usul fiqh.
Jadi, apa beza antara dua ayat ni?

أشكل علي التفريق بين هاتين القاعدتين الأصوليتين:
ما لايتم الواجب إلا به فهو واجب,وبين ما لايتم الوجوب إلا به فليس بواجب؟؟

Pertama sekali, ana mintak maaf, ana xdapat nak terjemahkan ayat ni sebijik ke dalam bahasa melayu tanpa memesongkan makna sebenar.

Tapi, in sha Allah, ana ingin kongsi apa yang ana faham.

Pertama:
ما لايتم الواجب إلا به فهو واجب

1- من قدرة العبد .
2- مأمور بتحصيله .

مثاله ستر العورة : واجب في الصلاة ....ليس عنده ما يستر به العورة لكن لدية مال ....فيجب عليه الذهاب الى السوق وشراء ما يستر به عورته . لانه مأمور بستر عورته في الصلاة ولا يتم الستر وفعل هذا الشرط الا بالذهاب الى السوق .

1) Datangnya dari kudrat hamba
2) Perintah yang boleh dilaksanakan

Contohnya menutup aurat:
Wajib laksanakan solat. Dia tidak mempunyai, apa2 untuk dia menutup auratnya, tetapi, dia ada duit. Maka, wajib ke atasnya untuk pergi ke pasar dan beli apa2 untuk dia menutup auratnya. Kerana, kita diperintahkan (diwajibkan) untuk menutup aurat untuk solat. Dan tak dapat dia tutup aurat untuk solat kecuali dia pergi ke pasar.

Maksudnya camni: Sesuatu hukum itu, nak tak nak, wajib dilaksanakan, tapi berkadaran dengan kemampuan hamba. Macam contoh kat atas, wajib untuk kita tunaikan solat, dan syarat sah solat adalah menutup aurat, jadi, nak tak nak, kita kena berusaha pakai je pape, yang penting tutup aurat. Dan ia adalah berkadaran dengan kemampuan kita. 

Pada asalnya, seseorang itu tidak dapat tunaikan solat sebab xder kain yang cukup untuk tutup aurat. Tapi, keadaan ini boleh ubah dengan cara pergi kedai beli kain.

Kedua:

ما لايتم الوجوب إلا به فليس بواجب

إما ان يكون من قدرة العبد لكنه غير مأمور بتحصيله ...كتحصيل النصاب في وجوب الزكاة ...فمن شروط الوجوب في الزكاة ان يبلغ المال نصابا لكن لا يلزم العبد بالتكسب حتى يصير المال نصابا ويزكيه 

و إما ان يكون مما لايقدر عليه العبد كغروب الشمس لوجوب صلاة المغرب فهذا الشروط لايتم الوجوب الا به ومع ذلك فالعبد غير مأمور به لعدم قدرته عليه .


Ada dua point kat sini:
1) Hamba itu ada kemampuan untuk laksanakan hukum tersebut, tetapi, tidak boleh ubah keadaan yang telah diperintahkan.

Contohnya, Hukum: cukup nisob (jumlah untuk bayar zakat), wajib tunaikan zakat. 
Apabila seseorang tu cukup nisob, wajib keatasnya tunaikan zakat, tetapi, tidaklah dikenakan ke atas kita (لا يلزم) untuk buat sesuatu atau bekerja sehinggalah harta kita mencapai jumlah nisob. 

Nak bagi tau kat sini, ini semua bergantung pada keadaan atau rezeki seseorang itu. Alhamdulillah, ada seorang hamba Allah ni, Allah kurniakan nikmat harta yang banyak baginya, dan nisobnya cukup yang mewajibkan baginya zakat. Seorang hamba Allah yang lain pula, Alhamdulillah, bahagia dan nikmatnya kehidupannya dengan anak2, dapat kerja yang baik, tapi, rezekinya cukup untuk dia sekeluarga sahaja, maka, tidaklah diwajibkan keatasnya zakat.

Maksudnya, zakat diwajibkan pada keadaan dan memenuhi syarat2nya.

2) Kewajipan sesuatu hukum tu, berlaku bukan dari kemampuan hamba.

Contohnya, terbenamnya matahari, wajibnya solat maghrib.

Maksudnya, bila terbenamnya matahari, wajib untuk kita solat maghrib. Matahari terbenam menjadi syarat menandakan masuknya waktu maghrib. Kita wajib solat maghrib, tapi kita xboleh sesuka hati nak solat bila2. 

Ok, baca bismillah betul2, mohon dari Al Hakim agar memberi hidayah kepada kita untuk faham hukumnya supaya dapat kita laksanakan perintahNYA! :)

Jadi beza dua term ni adalah
1) الواجب
2) الوجوب

wajib: kewajipan sesuatu hukum telah ditetapkan (contoh: solat), dan padanya, ada beberapa perkara lain yang mesti dipenuhi untuk melaksanakannya (contoh: kena ada wudu', pakaian bersih)

wujub: sesuatu hukum (contoh: solat maghrib / zakat) menjadi wajib disebabkan ada perkara yang mewajibkannya (contoh: terbenam matahari / cukup nisob).

Semoga Allah mengampuni kesalah ana andai ada kekurangan dalam penyampaian.
Semoga Allah menjadikan kita golongan yang faqih dalam menuntut ilmuNYA demi menyebarkan agamaNYA.

والله أعلم

Thursday, December 26, 2013

REFRESHMENT

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, alhamdulillah..

a
b
c
d
e
f
1
2
3
4
5

eh, ni tadika kanak2 ke?

eheh, rasa kekok untuk bersenam jari kat keyboard ni.. Dah lama sangat xupdate belog ni. ikutkan rasa, banyak sangat peristiwa ingin dikongsi bersama, banyak sangat kisah ingin diceritakan, banyak sangat tazkirah ingin disampaikan, dan banyak sangat benda yang menghalang inspirasi falaq dalam menginspirasikan ilmu dan fikrah dalam medan dakwah ini. Astaghfirullah..

3ala kulli hal, alhamdulillah, setelah lama xjenguk di sini, malam ni, terdetik untuk mengupgrade laman pahala ini, lepas dah nampak cantik sikit mengikut mood sekarang ni, tergerak pulak tangan untuk update post jua~

Tak tahu nak share apa, tapi, bila direnungkan kembali, sebagai seorang yang mengaku dirinya adalah seorang muslim, dia mestilah bersiap sedia untuk menjadi orang yang sentiasa berusaha memahami Islam, berusaha mendapatkan redha Allah pada bila-bila masa. Dan, antara caranya, adalah dengan menyampaikan, berkongsi perasaan kita terhadap Islam dan keta3juban kita terhadap Allah dapat membuktikan yang kita sah menjadi Muslim.

Teringat satu quote dalam tumbler

"Waking up mankind one post at a time"

Menarik bukan? 

Tak kisahlah nak post panjang mana pun, yang penting kat sini, sampaikan dan mampu membawa kesedaran untuk manusia kenal akan Pencipta. Pastinyalah, sampaikan Islam tu. Ada yang kata, 'Saya tak pandai menulislah, xmacam awak, blogger'. Hurm, xder pun syarat untuk sampaikan Islam adalah kena pandai menulis. Allah dah jadikan pada setiap hambaNYA kelebihan dan kepandaian masing2. Ada yang pandai dalam menyusun kata dalam berkata-kata, maka, sampaikan melalui ucapan, ada yang puitis dalam berbahasa, maka, sampaikan melalui risalah dalam pelbagai medan (baca: facebook, blog, majalah, buku....), malah, ada yang power dalam edit mengedit ni, maka, salurkanlah kehaibatan itu pada saluran yang menuju Ilahi..dan, ada juga yang kreatif dalam mencipta lirik, video.. dan banyak lagilah.. Subhanallah!

Hakikat utama, gunalah sesuatu nikmat keunikan kita hanya untuk capai redha Allah. Dan, sampaikanlah ia dengan hati, kerana kita ingin sampaikan kepada hati jua..

Moga Allah Redha..

Jom sama2 menjadi Muslim yang kreatif, inovatif, dan osem!


قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنْ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنْ الْمُشْرِكِينَ

[Yusof: 108]

والله أعلم

Saturday, September 7, 2013

Nak dijadikan cerita..

بسم الله الرحمن الرحيم

Astaghfirullah..
Allahu Rabbi.., sudah lama rasanya blog ini tidak terisi, mungkin, tuan punya blog tiada isi untuk diberi..
macam mana nak memberi tanpa diri sendiri tidak diisi dan diberi, 
namun, untuk mengisi, haruslah mencari~!

Biizni Maula, izinkan ana untuk berkongsi rasa hati yang telah membuatkan diri ini rasa teruja..
Teruja dengan aturanNYA, kagum dengan susunanNYA, takjub dengan taqdirNYA..

Pejam celik, buka tutup mata, turun naik matahari bulan, berganti siang malam.. sekejap rasanya, dah masuk zulkaedah dah kita.. rasa macam baru semalam las pegi terawih, rasa macam masih sayup-sayup kedengaran takbir raya memuji Allah..

Ok, straight to the point, ceritanya macam ni.., sepanjang tempoh bercuti ni, banyak sangat kad jemputan yang ana dapat, tapi, sayang sekali, satu jemputaaan pun tak dapat ana penuhi, rasa terkilan yang amat, kerana semua walimah yang berlangsung merupakan akhawat yang sangat ana kasihi kerana Allah..

Sehinggalah satu hari tu, dapat jemputan dari seorang ukhti yang cukup ana kagumi, timbul satu perasaan..
-ukhwah fillah- ~~Terasa ingin benar untuk ana mengenali ukhti tersebut.. dan hati melonjak girang apabila mendapat keizinan dari mak dan ayah tercinta untuk menghadiri majlis tersebut...

Dua hari sebelum tarikh majlis berlangsung, tiba-tiba, ada satu bisikan! Haish, ujian pasti datang untuk menguji niat kita.. Jauh disudut hati, ana xnak pergi.. sebab, dahlah tak kenal kakak tu, kenal pun tahu nama facebook je.. ('cinta muka buku' bak kata ummat zaman IT) tiba-tiba nak jupe beliau masa majlis kawennya..

Pada keesokan harinya,
mak tanya, 'kak, gano esok? nok g kul brapo?',
jawab ana dlm hati je.., (xsir lah g mok, segan~~)
'kakak, dop leh laguni, bukan ke wajib memenuhi undangan?'
(astaghfirullah..)

fuhh, panjang storynya.. belum masuk point penting lagi nih...

Iklan jap.. :D
dan..dengan izinnya, Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi peluang untuk terus berkhidmat padaNYA di muka bumi ini..dan alhamdulillah juga, dengan hati yang gumbira, setelah mentajdid niat, ana dapat hadir ke majlis kawen ukhti yang sangat ana ingin berta3aruf dengannya, etlis dapat tengok muka, dan sgt2 bersyukur mak ayah pergi skali, dah lama hasrat hati ingin perkenalkan sahabat handai tercinta kepada ayah bonda~~.. dan, terima kasih jugak pada sorang lagi ukhti yang tunggu ana depan rumah pengantin~~ :)

Nak dijadikan cerita,
masa on the way nak balik, tiba-tiba bertemu dengan seseorang yang cukup ana kenal, ustazah SMKAWA, sekali gus, kawan sekerja mak ana, terkejut ustazah tu, 
'Aik, jadi gane?'
'Kawan Syahira' (mak kata, mak pun tak tahu nak explain cane..),  

Dipendekkan cerita,
sebelum nak balik tu, masa ayah nak bersalaman dengan ayah kepada ukhti pengantin ni..,
maka, terbukalah salasilah keluarga..., pusing sana sini, rupa-rupanya, kami waris jugaklah, adalah jugak bau-bau bacang nye, boleh lah nak kata bau tu dekat jugak senanya, xderlah jauh sangat..


dah tamat
...

Jadi, moral of the storynya..
-betapa keciknya dunia ni..dan betapa luasnya DnT..dan betapa Agungnya Pencipta kita.. :')
-betapa pentingnya untuk kita menghadiri undangan, kerana pasti akan ada hikmah dan tarbiyah dariNYA..
-last but not least, pentingnya untuk kita eratkan hubungan silaturrahim..
-paling utama, sentiasalah jaga dan tajdid niat kita

*mok.., terima kasih untuk didikan ini... hakikatnya, tarbiyah itu dari Allah..
*Alhamdulillah, walhamdulillah, thummalhamdulillah.. 

<3 barakallahu feekum <3 

Tuesday, August 20, 2013

Hanya sepotong doa

بسم الله الرحمن الرحيم

betapa kerdil dan lemahnya diri ini, 
jika dibandingkan dengan saudaraku di sana,

betapa hebatnya iman yang menghiasi dirimu,
bisa menjadi benteng pertahanan buat jiwa dan semangatmu..

kau jadikan al quran, sebagai senjata,
redhaNYA sebagai tujuan, demi Islam tercinta!

Ya Allah, 
bantulah saudara-saudaraku..
yang juga merupakan tentera-tenteraMU..
yang rela berkorban demi menegakkan agamaMU..
yang mengimpikan syahid dalam pertemuan denganMU..

Ya Allah,
terimalah doa ini,
ampuni segala kelalaianku,
janganlah dosa menjadi penghalang,
dalam munajatku untuk saudaraku..

....

Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir
Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir

Ku coba renungi semua
Detik waktu yang telah berlalu
Mengisahkan pedih di hati
Menyinar keangkuhan diri

Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir
Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir

Ku coba sandarkan jiwa
Hanya pada Allah semata
Hingga rasa bebanpun sirna
Seluruh hati serahkan pada-Nya

Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir
Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir

Oooooo.....
Cukuplah Allah sebagai penolong
Dan sebaik-baik pelindung
Oooooo.....
Cukuplah Allah sebagai penolong
Dan sebaik-baik pelindung

Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir
Hasbunallah wani'mal wakil
Ni'mal maula wani'mal nasir





And..All the world..

Wednesday, July 24, 2013

Sahabat Ramadhan

بسم الله الرحمن الرحيم

Empat hari yang lepas, berat tangan untuk membuka kunci rumah, berat lagi kelopak mata yang menahan. 
Tiga hari yang lalu, dengan muka yang mengantok, kaki digagahi jua untuk melangkah naik tangga rumah.
Dua hari sebelumnya, kaki melangkah laju untuk tiba di atas katil bagi segera menyambung 'solat sunat witir'.
Dan semalam, pak imam masjid datang menghampiri untuk tolong kejutkan sahur. 
*semua ini berlaku gara-gara mengantuk yang amat ketika solat terawih

Mana perginya semangat menyambut kedatangan Ramadhan sepertimana hari pertama dia datang?
Mana perginya suara ikhlas mengalunkan ayat suci Al Quran bagi mencapai target untuk khatam pada Ramadhan kali ini?
Ke mana hilangnya jemaah terawih yang memenuhi saf2 di masjid?

Astaghfirullah..

Fasa pertama Ramadhan telah berlalu.
Hari ini, dah.. 15 Ramadhan 1434

M.U.H.A.S.A.B.A.H

Masih lagi berbaki 15 hari.
Takkanlah kita nak sia-siakan 15 hari ini dengan meneruskan perjuangan nafsu kita yang bermalas-malasan itu..?

Setiap kali Ramadhan datang, dia pasti datang bersama sahabat baiknya.. Sahabatnya ini sungguh mulia bagi Ramadhan, sangat istimewa.. Hanya golongan tertentu dan terpilih sahaja yang dapat bertemu dengan si sahabat Ramadhan ni.


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
Sesungguhnya Kami telah menurunkannya Al Quran pada malam qadar.
Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan.
Pada malam itu turun para malaikat dan Ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan.
Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar.
Malam Al Qadar, inilah sahabat Ramadhan..
Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?



Kenapa malam ini dinamakan malam kemuliaan?
Kerana malam inilah merupakan malam permulaan diturunkan Al Quran dari Lauh Mahfuz kepada Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم



أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا دخل العشر أحيا الليل وأيقظ أهله وشد مئزره
Ertinya : " Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)" ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Jadi, takkanlah kita nak lepaskan peluang keemasan ni begitu sahaja!
Mungkin Ramadhan kali ini, adalah Ramadhan terakhir buat kita, dan malam al qadar sangat limited edition..

Pada fasa terakhir bulan Ramadhan dikatakan sebagai fasa keampunan..berusahalah beribadah seikhlasnya kerana Allah, berusahalah supaya kita terpilih menjadi golongan yang dapat berjumpa dengan malam al qadar..
Cuba antunna bayangkan, dalam kita ikhlas beribadah mendapatkan ampunan Allah, ditakdirkan pula pada malam tu adalah malam yang lebih baik daripada seribu bulan, maknanya, satu malam kita beribadah, umpama kita beribadah selama 1000 bulan..

Jom sama2 kita amalkan doa ni..


Salam 15 Ramadhan
Semoga Allah pertemukan kita dengan malam al qadar..

والله أعلم

Friday, July 5, 2013

Dakwah untuk semua

بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Muhammad Ya Nabi (Bahasa Faransi)

Al-Mu3allim (Bahasa Inggeris)

Ya Nabi Salamun 3alaik (Bahasa Melayu)

Muhammad Nabina (Bahasa Arab)


Berbeza bahasa, berbeza negara, malah, berbeza bangsa.. tapi, hakikatnya, kita semua umat Baginda 
محمد صلى الله عليه وسلم ..

Alhamdulillah, untuk sem soifi ni, ana diberi peluang untuk belajar bahasa Perancis. Masa awal-awal nak tasjil madah ni, terfikir-fikir jugak untuk insihab, kerana tidak sukakan bahasa asing, bahasa penjajah.. betapa dhaifnya pemikiran ini.. Astaghfirullah.. 

Islam adalah untuk semua, bukan untuk bangsa Arab, bukan untuk orang melayu, untuk semua umat محمد صلى الله عليه وسلم ..

Tak lengkap kita belajar sesuatu bahasa tanpa mengenali budaya bangsa itu sekali. Dukturah Rana (Dr yang ajar bahasa Perancis) pada awak kelasnya, menceritakan serba sedikit tentang budaya bangsa France, kehidupan mereka penuh dengan nilai-nilai Islam.., dalam aspek kebersihan, muamalat.. mereka hanya tidak Islam dari segi aqidah.. Duktur ada cakap, semasa saya belajar kat sana, saya bangga menjadi muslimah, saya bangga dengan agama Islam, tapi sayang, bila saya balik ke tempat asal saya, nilai-nilai Islam yang saya banggakan telah pupus..kita hanya Islam kerana orang kata, bangsa Arab adalah beragama Islam.

Subhanallah.., terdetik di hati ingin turut menyebarkan Islam ke sana.. tapi, macam mana nak sampaikan dakwah di sana kalau kita tak pelajari bahasanya..

Mungkin pada awalnya, hanya tahu..

un
deux
trois
quatre
cinq

insyaAllah, kalau matlamat dan hadaf jelas kenapa kita nak belajar sesuatu bahasa tu.. nanti, lama-lama..
dah boleh baca lirik ni sekali:

Ta vie n'est pas une simple histoire
Tes œuvres sont gravées dans nos mémoires

Tu es pour nous comme l'exemple-modèle
A ton message nous restons fidèles

YA MOHAMMED YA NABI (Refrain × 2)

Ya Mohammed, ta bonté est immense
Ya Mohammed, tu es la référence

Tu nous as guidé à la vérité
Ton arrivée a chassé l'obscurité

YA MOHAMMED YA NABI (Refrain × 2)

Grâce à toi nous avons suivi le droit chemin
Sans toi Ya nabi nos cœurs seraient éteints

Nous louons Dieu de t'avoir envoyé
Paix et bénédiction sur toi messager.

YA MOHAMMED YA NABI (Refrain × 2)

SALLA ALLAHOU ALAYHI WA SALAM 

على كل حال

jadilah seperti Habib An Najjar..walau di mana kita berada.. ikhlaskan niat untuk sebarkan Islam, sampaikan al Haq..

mungkin cita-cita nak kuasai bahasa itu agak sukar..kerana sekarang, ana berada di bumi sham, jadi, kena kuasai bahasa Quran dahulu.. kerana bahasa Arab jua, bahasa syurga.. hurm, malah, ikut kajian, seseorang manusia mampu kuasai 7 bahasa! 

Jadi, 

MAKE A DIFFERENCE..!

pesan ukhti France: Kegagalan bukan janji Allah..

keep calm and move forward..



au revoir

والله أعلم

Friday, June 21, 2013

Ramadhan Dua Zaman


بسم الله الارحمن الرحيم

Ramadhan Dua Zaman

ramadhan satu nasib tak serupa
peluangnya sama natijah berbeza
ramadhan mereka gembira cemerlang
mukmin berjasa diawal zaman
ramadhan kami malam terbuang
muslim berdosa di akhir zaman



mereka gembira kerana kedatangan mu
kami gembira dengan pemergian mu
malam mereka meriah disimbah nur al quran
tp malam kami muram bertemukan mu



mereka berlumba mengejar makrifat
tp kami lesu diburu nafsu
hati mereka bercahaya digilap takwa
jiwa kami gelap didera dosa



takbir mereka takbir kemenangan
hadiah mujahadah sebulan ramadhan
takbir kami lesu tak bermaya
tanda kalah lemah tak berdaya
puasa sekadar lapar dan dahaga

******

sentap ketika menghayati lirik nasyid ini..

T_T

sangat terkena dengan diri sendiri..
adakah kita dah cukup bersedia menyambut kedatangan ramadhan?
adakah sekadar lapar dan dahaga yang kita inginkan? ataukah takbir kemenangan atas mujahadah kita selama sebulan ditarbiyah pada bulan pentarbiyahan..?

jom bersama bersiap untuk masuk ramadhan~
saling mengingatkan sesama rakan taulan~

اللهم بلغنا رمضان

Hari ini: 12 Sya'ban 1434
Road to Ramadhan: 18 Days to go

Saturday, June 15, 2013

Advanced Applications

بسم الله الرحمن الرحيم

Suatu ketika dahulu, masa kat sakan kuning, pernah terfikir, ada tak apps utk msj free byk2 / call free byk2.. kalau rasa nak curhat boleh jer call lama2, kalau rasa nk hantar kata2 semangat, boleh jer msj panjang2...

hidup di dunia moden ni, teknologi di mana2..
sekejap jer masa berlalu, naik tahun 2, sangat tak sangka, apps tu ada! 
whatsapp lah, viber lah, wechat lah.. dan pelbagai lagilah..
namun, teknologi tetap ada batasannya.. boleh guna pakai bila ada wifi jer..
dan khas utk fon yg canggih jer.. 

hakikatnya, doa tetap menjadi apps tercanggih sepanjang zaman..
terkadang, semua apps yg ada, hati tetap merasa jauh.. 

Inilah Nilai Sebuah Doa..

"Doa seorang Muslim terhadap saudara Muslimnya yang berada di tempat jauh akan dikabulkan. Pada kepalanya terdapat malaikat yang selalu menyertainya. Setiap kali ia berdoa untuk kebaikan saudaranya, malaikat akan berkata, "Amin, dan untukmu pahala yang semisalnya". (Al-Jami3 As-Saghir karya Imam Suyuthi dari Abu Darda')

sentiasalah berdoa dlm apa jua keadaan pun.. 
untuk diri sendiri, keluarga, sahabat, malah untuk ummah!




"Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepadaNYA dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu manusia sebagai khalifah di bumi? Apakah di samping Allah ada tuhan yang lain? Amat sedikitlah kamu mengingatiNYA." [An Naml : 62]

sempena bulan sya'ban yang mulia ini.. jom banyakkan doa!
:')


والله أعلم

Thursday, June 13, 2013

Bekalan Kita

بسم الله الرحمن الرحيم

cantikkan kereta ni?
Pada suatu petang yang panas. Ukhti Nadhirah bersama adik mutarabbinya, Ira, sedang minum petang berkuihkan karipap bersama air tea sejuk. 

"Apa yang Ira menungkan tu?"
"Akak...." Ditenungnya gelas air tea itu..

"Makanlah karipap tu, ana buat binafsi.. percaya x? erk, goreng jerlah." Celah Ukhti Nadhirah untuk menghilangkan kekrikkan yang melanda.. "Ira, cuba tengok kereta kat depan tu?"
"Kereta, kenapa dengan kereta tu kak?"

"Kalau cakap pasal kereta, apa yang terlintas dalam kotak fikiran Ira?" 
"Jalan-jalan.., shopping..., balik kampung...., sebuah objek yang ada 4 roda..., ada stereng..."

"Apa yang membuatkan kereta ni nampak cantik?"
"Sebab dia mahal kot..., dibasuh setiap hari..., dihantar kat workshop setiap minggu..."

Tanpa meneruskan perbualannya, Ukhti Nadhirah mengambil seketul karipap. Berharap agar Ira turut menjamahnya. 

"Apa yang membolehkan kereta ini untuk bergerak?"
"Apalah kak Nadhirah ni, itupun nak tanya ana, mestilah minyak." Jawab Ira yang kelihatan agak kehairanan dengan persoalan kakak murabbinya -berkenaan kereta-.

"Kereta ni ibarat....., manisnya senyuman adik akak ni!."
" :) Dah agak dah, akak mesti nak bagi analogi kan?, pelik jugak akak tanya pasal kereta, setahu ana, akak tak minat bab kereta nih."

"MasyaAllah 3alaik, dah cukup ta3aruf dengan akak ni.."
"Mestilah, ta3arufkan salah satu rukun usrah.., akak, cepatlah sambung pasal kereta tadi."

"Baru semangat akak nak citer kalau Ira pun semangat nak dengar, ini tak, krik2 jer dari tadi, ok,.. kereta ni, ibaratnya seorang daie, eh, macam terbalik jer.., daie ibarat kereta."
"Maksudnya kak?"

"Tujuan bagi sebuah kereta dicipta adalah untuk bergerak, dan tugas bagi seorang daie adalah untuk bekerja dalam amal dakwahnya. Yang membolehkan kereta itu bergerak dan terus thabat atas jalan, apabila adanya minyak. Which is bekal untuk sesebuah kereta. Samalah jugak seorang daie, perlukan bekalan untuk terus beramal dan thabat atas jalan dakwah dan tarbiyah."
"Waaaa, menariknya analogi ni. Bekalan untuk kereta adalah minyak. Bekalan untuk daie adalah...., apa ye kak..?"

"Sedaplah air tea ni, pandai mak akak buat."
"Kak Nadhirah..?!"

"Eh, okay2..Aaasefah.. Saje nak kacau Ira. Bekalan untuk seorang daie adalah, cuba bukak Surah Sajdah ayat 16."


"Maknanya, bekalan bagi seorang daie adalah dengan bangun malam, atau nama saintifiknya, Qiamullail."
"Kak Nadhirah, apa kaitan solat malam dengan tugas dakwah?"

"Tengok Surah Muzammil ayat 6"


"Lihat para Sahabat.., yang menjadi kekuatan untuk mereka berperang pada esok harinya dalam perang Badar adalah dengan qiamullail.... Solat malam  juga dapat membentuk syakhsiah seorang daie untuk terbiasa membahagikan agenda hariannya menjadi dua bahagian, yaitu berdakwah di siang hari dan beribadah pada malam hari." 
"Akak, jazakillahu kheir untuk perkongsian ni. T_T, Allah dah kasi pertolonganNYA melalui akak. Selama ni, Ira tengah futur. Rasa macam buat kerja dakwah ni sorang-sorang, terkadang rasa macam hilang tujuan ke arah mana buat kerja dakwah ni. Ana lupa niat asal, lupa untuk kembali padaNYA.."



"Sekarang ni dah masuk Sya'ban, tak lama lagi nak masuk Ramadhan.. اللهم بلغنا رمضان. Jom sama-sama kita banyakkan bekalan kita. Bangun malam bukan semata bekalan untuk berdakwah, hakikatnya, sumber kekuatan utama mentarbiyah ruuhiyah kita."
"Kak Nadhirah, next liqa' jom kita buat qiamullail dengan ahli usrah.. Tak sabar nak bagitau semua."

^_^

*******

-Malam Amal Bina Iman & Taqwa-
3 Sya'ban 1434 (120613)

Tuesday, June 11, 2013

happy circle


بسم الله الرحمن الرحيم


"Assalamualaikum adik-adik, apa khabar semua hari ni? Apa citer iman dan amal minggu ni?"

Tanya kakak murabbi yang osem untuk adik-adik bulatan gembira yang disayanginya kerana Allah.
Inilah antara adegan-adegan penyejuk jiwa setiap kali duduk bertemu lutut, mengisi tabung hati dengan syiling-syiling iman dan wang kertas bernilai taqwa..

'Tujuan dari Tarbiyah Islamiyah yang ingin kita capai dan wujudkan secara global adalah menciptakan situasi yang kondusif bagi manusia untuk dapat hidup di dunia secara lurus dan baik, serta hidup di akhirat dengan naungan redha dan pahala Allah. Juga menyiapkan manusia untuk dapat hidup penuh kasih sayang dengan saudaranya setelah dihimpun oleh aqidah yang benar. Inilah yang hendak kita capai dalam Tarbiyah melalui Halaqah ilallah' 
[Pak cik Sajirun]



MEMBINA
PEMBINA
DIBINA

SENYUM

dan mulakan langkahmu dengan hati dan niat yang ikhlas kerana Allah
hanya mencari redha Allah

yosh!




Monday, June 3, 2013

Dandelion~

بسم الله الرحمن الرحيم

Usrah..
awal-awal ana dapat word pendek ni..ana fikir usrah, mean keluarga, almaklumlah, kan belajar kat negara arab, jd cakap arablah.. Tapi..usrah membawa satu makna..erti sebenar kehidupan..

Apa yang best sangat dengan usrah ni?
Dapat makan free!
Erk...malu ana dengan pak cik hassan.. kalau ditanya apa tujuan pak cik tubuhkan usrah, xlain xbukan adalah nak kembalikan khilafah. nak bina Ustaziyatul Alam. nak sedarkan umat manusia tujuan sebenar diciptakan. nak suruh semua kenal Islam..

"Dan ingatlah ketika tuhanmu berfirman kepada para malaikat, 'Aku hendak menjadikan khalifah di bumi....."
Sebenarnya, apa yang ada dalam usrah tu?
mestilah kakak naqibah yang osemah (tambah ah sebab muannas), ada ahli usrah, ada quran, ada air tea ^_^
yang penting ada perasaan yang best dengan Islam..

Apa kaitan usrah ngan Tarbiyah? boleh x kita nak tarbiyah jer, xnak usrah?
first of all, apa maksud tarbiyah? 
Tarbiyah adalah pendidikan bukan mengajar. Boleh jer nak tarbiyah sahaja, tapi..kat mana kita nak dapatkan tarbiyah tu? dalam usrah.. Usrah bukan untuk kita memberi ilmu tapi untuk mendidik jiwa. ayat comel lagi: usrah bukan nak tambah ilmu, tapi nak tambah amal.. pendidikan ilmu yang menyampaikan kepada perasaan.

"Sebagaimana Kami telah mengutus kepadamu seorang Rasul dari kalangan kamu yang membacakan ayat-ayat Kami, manyucikan kamu dan mengajarkan kepadamu kitab Al Quran dan Hikmah (Sunnah), serta mengajarkan apa yang belum kamu ketahui." [Al Baqarah, 2:151]

Tilawah, Tazkiyah, Ta3lim.. Inilah DnT <3

Alhamdulillah walhamdulillah thummalhamdulillah..
:') bersyukur sangat dengan nikmat kurniaan Allah, nikmat terbesar, nikmat islam dan iman itu sendiri..

Macam mana nak balas rasa terima kasih ni?
Sebarkanlah rasa cinta ni..ajaklah kengkawan kita untuk turut merasai bestnya islam..~~

"Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik....." [An Nahl, 16:125]

Kalau kita rasa best makan aiskrim eisberg, dahlah murah, mesti kita ada rasa nak ajak orang lain jugak, untuk sama-sama rasa bestnyer aiskrim tu. Apa yang best dalam Islam adalah Allah. Itu yang kita nak perkenalkan pada semua orang. Kita nak semua rasa dekat dengan Allah.. 

Samalah macam dandelion~~


Always tajdid our niat lillahi ta3ala..
berusahalah mengejar cintaNYA..

# Allahu Ghayatuna..!!

Monday, May 20, 2013

Duit Syiling VS Batu

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم.. كيف حلكم..؟

Semoga dalam iman dan taqwa sentiasa.

Hari ni nak share satu kisah menarik.. bitsir..? ^_^

_________________________________________________________________________________

Pada suatu pagi yang segar, tengah ngantuk-ngantuk nak sambung study..
untuk hilangkan rasa mengantuk yang dah merasuk ni, ana amik whiteboard marker untuk mengupdate status kat greenboard ana~ pastu, datanglah seorang ukhti yang comel, menghampiri meja study ana..

"eh, akak...."

"waa...masyaAllah.."

"...... <tersipu malu>......., akak ada pape nak cakap, sharelah something"

"hurm..ada satu kisah ni, pasal duit syiling ngan batu..., pernah dengar tak?"

".....<geleng kepala>......."

"kisah dia camni..."

    
     Ada sorang hamba Allah ni, (nama dia Abu). Dia tengah berjalan-jalan kat satu kawasan pembangunan, orang tengah buat bangunan kat tempat tu. Pastu, masa Abu tengah jalan-jalan tu, duit syiling jatuh depan dia. "Waah, duit syiling." Dengan mata bersinar-sinar, Abu pun terus ambil duit syiling tu. Abu jalan lagi, duit syiling lain pulak yang jatuh kat depan dia. Diambilnya duit syiling tu. Dia jalan lagi, maka jatuh pulak duit syiling yang lain, maka dikutipnya duit syiling tu. dan perjalanan diteruskan, (dalam hati seronok sebab dapat kutip duit syiling).. Tiba-tiba, kali ni, bukan duit syiling yang jatuh, tapi, batu yang jatuh depan dia, batu tu kecil jer.. "Sape yang baling batu ni?" apalagi, Abu terus berpaling ke atas.

       Sebenarnya, orang yang kat atas bangunan tu nak panggil Abu. Jadi, dia balinglah syiling kat Abu. Tiga kali dia baling, tapi, Abu tak berpaling jugak ke atas. Pastu, dia pun baling batu pulak. Barulah Abu palingkan mukanya.

"faham.."

_________________________________________________________________________________

erk...apa yang faham? :D
Senanyer, kisah ni nak citer pasal nikmat dan ujian..
Manusia sentiasa seronok dengan nikmat yang dapat.
Samalah macam hamba Allah dalam citer kat atas. Abu seronok sangat dapat duit syiling. Tanpa fikir panjang, dia terus mengutip rezeki yang ada depan mata..
Tapi, manusia sentiasa lupa pada yang memberi kenikmatan.
Apabila didatangkan ujian, barulah nak cari pengirim ujian tu.
Bila pak cik yang duk atas bangunan tu baling batu, barulah Abu nak palingkan muka dia.

Sebagai org mukmin, kita kena bersyukur dengan nikmat yang Allah kasi. Sentiasa berdoa memohon keampunan dengan nikmat Allah. Bukannya mencari Allah bila ditimpa ujian semata. Dan, tanda kita bersyukur dengan nikmatNYA, adalah dengan mengajak menusia kepada Allah.. 

_________________________________________________________________________________

Status ana tulis kat greenboard pagi ni:

وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَى تَنفَعُ الْمُؤْمِنِينَ

"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin" [Ad Dzariyat, 51:55]

Tadabbur surah Ad Dzariyat lepas subuh tadi, terkesan dengan ayat ni. Jadi untuk peringatan, ana tulis kat greenboard.. 

Senyum.
Tajdid Niat
بسم الله الرحمن الرحيم


والله أعلم

Wednesday, May 15, 2013

IKS [Ini Kisah Saya]

بسم الله الرحمن الرحيم
____________________________________________________________________________

mok, bila kakak boleh g koloh..?
tanya seorang budak yang tengah eksaited nak pegi sekolah selepas kenal alif ba ta..



subjek paling best..!
berkat didikan seorang cikgu yang paling ana sayang..
yang mendidik dan mengajar ana di sekolah 'baiti jannati'
yup, she is my mom.. <3
maka dengan bergayanyer ana khirij dari tadika kemas..
sekolah kat tadika sangat best walaupun bosan, (bajet macam genius lah, sebab dah tahu banyak benda)
yang best, kat tadikalah ana belajar untuk hidup bermasyarakat..setelah terbina IM kat rumah, 
InsyaAllah walhamdulillah :D
belajar macam mana nak berkawan dengan orang lain, belajar menguruskan kehidupan 
(kena paksa siapkan omwork, basuh kasut sendiri, kemas beg sendiri..)

dan bermulalah kehidupan ana berpakaian pakaian putih yang sangat dinanti-nantikan di 
Sekolah Kebangsaan Lubuk Kawah
sekolah rendah banyak mengajar ana cara bermuamalah pulak.
belajar cara membeli.. masih ingat lagi terkial-kial pegang duit. pernah sekali tu, terlupa nak ambil baki..


sekolah kat sini sampai darjah satu jer, pastu, ayah kena pindah ke TUDM, maka secara otomatiknyer, ana turut berpindah ke Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud.
sebelum masuk sekolah ni, takut sangat, sebab orang kata ni sekolah elit, budak2nyer bijak2 blake..


sekolah kat sini selama 3 tahun. dari darjah 4 sampailah darjah 6.
pengalaman paling best masa kat sekolah ni, adalah masa dapat result UPSR.
lepas tu, tanpa fikir panjang, terus jer sambung belajar kat SMKAWA, tempat mok ana mengajar.


:)
wataniah....
tempat paling banyak pengalaman dikutip.
paling banyak kenangan manis dan pahit (ada ker, hurm.....)
tempat mendewasakan jati diri, dan mematangkan pemikiran..
tak cukup satu post kalu nak citer pengalaman di sekolah wataniah ni..
yang pasti, rindu nak kembali ke sana..

dan semestinya, penamat ana menjadi student yang berpakaian seragam adalah kat SMKAWA ni..
erk, bukan penamat menjadi pelajar ok...!
sambil-sambil tunggu result SPM, bekerjalah ana sebagai suri rumah sepenuh masa..

lepas dapat result..alhamdulillah walhamdulillah thummalhamdulillah..
haza min fadhli rabbi~


dapat tajaan MAIDAM untuk sambung belajar ke Timur Tengah.
dan berkursus persediaan di Unisza.


dan bermulalah kehidupan ana sebagai pelajar mahasiswi di..

alhamdulillah, sekarang tahun dua belajar di bumi anbiya dalam kos fiqh wa usuluh..
doakan keberkatan ilmu yang ana kutip di sini untuk di bawa pulang sinar mutiara ke tanah air, demi menegakkan agama Allah dalam usaha mencari redhaNYA.. Ameen..
tiada kata dapat diungkapkan.. betapa bersyukur dengan segala nikmat tuhan yang melimpah ruah ni..
dari tadika ke sekolah rendah, naik sekolah menengah, terbang ke pengajian tinggi..
dah baaaaanyak sangat ilmu diperoleh pengalaman diraih.

kehidupan terasa simple. nampak macam biasa.
sehinggalah ana masuk ke sekolah tarbiyah..
:)

bukan sahaja pengalaman yang menarik..
yang utama, mengubah hidup ana..ke arah lebih memaknai erti kehidupan hakiki..


bukan lagi belajar A B C atau 1 2 3
atau ilmu sains, biology, add math, atau chemical
 tetapi ilmu sebenar menuju pencipta

segala ilmu-ilmu yang diperoleh, diaplikasikan dalam sekolah ini..
ilmu duniawi dicelup dengan ilmu ukhrawi,
kerana destinasi kita bukan di dunia ini,
tapi di sana, untuk bertemu Ilahi...


"Dialah yang mengutus seorang Rasul kepada kaum yang buta huruf dari kalangan mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayatNYA, menyucikan jiwa mereka dan mengajarkan kepada mereka Kitab dan Hikmah (sunnah), meskipun sebelumnya, mereka benar-benar dalam kesesatan yang nyata."
[Al Jumuah : 2]

16 Mei 2013
tarikh khusus untuk insan yang dipanggil cikgu/ustaz/ustazah/madam/sir dan yang seangkatan dengannya.
walaupun, hakikatnya, setiap hari adalah untuk mereka~

buat guru2, cikgu2, madam2, ustaz/ah2...
dan para murabbi yang osem semestinya..


halalkan segala ilmu
minta maaf segala salah silap
semoga Allah memberkati hidup antum yang berusaha membina dan mendidik insan..

والله أعلم

Sunday, May 12, 2013

saya sayang mok saya kerana Allah




بسم الله الرحمن الرحيم

pada malam ini
bulan dan bintang menjadi saksi
melihat tangisan sekeping hati
merindui sentuhan insan yang amat disayangi

saat kesedihan melanda diri
wajahnya terlayar pada ruangan hati
malah terkadang terlafaz di bibir
betapa ku merindui

rindukan sentuhan ikhlasnya
yang sentiasa lembut membelai jiwa
rindukan senyuman manisnya
yang sentiasa menjadi penyejuk mata

saat hidupku gembira
dialah yang paling ceria
walau hatinya penuh duka
menahan peritnya ujian tiba

namunku yakin denganmu
kau adalah insan yang kuat dan tabah
menghadapi segala rintangan onak dan liku
kerana kau insan istimewa pilihan Allah

kini ku bertekad dan berazam
berusaha menjadi terbaik buatmu
walauku tahu tak terbalas segala pengorbanan
yang dicurahkan suci kerana tuhanmu

ku jua memohon kemaafan
atas segala kekhilafan
dan bersyukur pada tuhan
keranaku dikurniakan insan yang penyayang

kaulah insan yang ku panggil mok
setiap hari adalah hari untuk mok

<3 <3 <3